Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
primer makeup

Guide: Alt du skal vide om primer

Af Camilla Svensson
En primer er den mest geniale opfindelse, og så er den altafgørende for dit makeup-look og din huds sundhed. Læs her alle fordelene ved primer makeup.

Går du også og dagdrømmer om en fejlfri porcelænshud? Så skal du bruge primer makeup! En primer er et fantastisk makeupprodukt og enhver makeup-guru’s hemmelige våben, når det perfekte makeup-look skal skabes. Den bedste primer kan på nærmest magisk vis trylle dine eventuelle hudproblemer væk samtidig med, at den sørger for at din makeup lægger sig jævnt og flot. 

Hvis du ikke allerede har en primer inkorporeret i din daglige hudpleje- og makeuprutine, så læs med her, og find ud af hvorfor den SKAL være det.


Hvad er en primer?

En primer er et fantastisk (og uundværligt) makeupprodukt, som giver din daglige makeup et ekstra nøk opad! Når du bruger makeup, har du helt sikkert også fået af vide, at du skal bruge primer. Primeren betegnes som din base eller et underlag, der gør huden helt fejlfri og glat at se på. Kort sagt, primer er hemmeligheden bag en jævn, porcelænshud og en fejlfri makeup, der holder hele natten!

Men, primer makeup er ikke en one size - fits all. Der findes mange forskellige primers på markedet, som favner forskellige hudtyper og “hudproblemer”. Og hvilken primer makeup, der er den helt rigtige for dig, kommer i høj grad an på din hud og dine behov.

Hvad er forskellen på primer og foundation?

En primer er en let tekstur, der påføres før makeup for at skabe en jævn overflade, minimere porer og forlænge holdbarheden. Den hjælper med at skabe en ensartet base for foundation.

Foundation er en farvet makeup, der påføres efter primeren for at udjævne hudtonen og give en fejlfri finish. Således fungerer primeren som en forberedelse til foundation og er et vigtigt skridt i makeuprutinen for at opnå et holdbart og fejlfrit look.

Hvad indeholder en primer?

En primer indeholder typisk ingredienser som silikoner, polymerer, fugtgivende stoffer og antioxidanter. Disse ingredienser hjælper med at skabe en glat overflade, forbedre påføringen af foundation, minimere porer og forlænge holdbarheden af makeup.


Det kan du bruge primer makeup til

En primer fungerer som en grunder og et beskyttende skjold, inden du lægger makeup. Du kan sammenligne din primer lidt med en shapewear under din kjole. Primeren forfiner din hud ved at udglatte fine linjer og store porer. Den er med til at ensarte hudtonen og hudens tekstur. Derudover beskytter primeren din hud mod at dine makeupprodukter samt forurening for miljøet ophober sig i din hud som til sidst skaber porer og urenheder.

5 gode grunde til at bruge primer

  1. Din hud får lov at ånde
  2. Du får glat og forfinet hud
  3. Får din makeup til at holde hele natten
  4. Ingen fedtet t-zone
  5. Ingen fine linjer

Hvilken primer skal jeg vælge?

Præcis som med makeup og hudpleje, så skal du også vælge en primer, der passer til din hudtype og dit behov. Og som alle andre produkter kommer primer i et utal af forskellige udgaver. Fælles for dem alle er, at de forbedrer din makeup på den ene eller anden måde.

Når du skal vælge den bedste primer, så tag udgangspunkt i to ting:

  1. Vælg den rigtige type primer
  2. Vælg en primer der passer til din hudtyper

De forskellige primer typer

Primer til ansigtet

Denne type primer er den mest anvendte og velkendte variant. Ansigtsprimeren skal påføres i hele ansigtet før din foundation og efter din dagcreme. Ansigtsprimeren beskytter din hud mod makeup og forurening i at sætte sig i dine porer.

Primer til vipperne

En vippeprimer er et godt valg, hvis du er flittig bruger af mascara - eller blot vil give dine vipper kærlighed. En primer til vipperne ligner mest af alt en mascara uden farve. Den fungerer som en coating til dine øjenvipper og mindsker slid og brug.

Øjenskygge primer

Hvis du oplever problemer med at få din øjenskygge til at holde længe, så skulle du prøve en primer til øjenlågene. Den får ikke alene din øjenskygge til at lægge sig pænere, den gør også, at farvepigmenterne træder mere frem, og bliver hvor den skal i flere timer.

Læbe primer

For at din læbestift kan yde sit allerbedste bør du bruge en primer til læberne. En læbeprimer hjælper med at forberede og grundlægge læberne, så uanset hvilken lipgloss, læbestift eller lip liner du bruger, så vil de holde godt. En læbeprimer fylder de små linjer i læberne og skaber en overflade som forhindrer din læbestift i at flyde ud.

Primer til håret

Du kan også støde på primere andre steder end i din skønhedsrutine. Eksempelvis findes der også primer til håret. Primer til håret anvendes inden føntørring for at få din frisure til at holde længere og pleje håret lidt ekstra.


Vælg en primer, der passer til din hudtype

For at vælge den helt rette primer skal du tage udgangspunkt i din hud. Din hud har ikke altid kun ét behov (gid det var så nemt). Du oplever måske at den skinner i t-zonen i løbet af dagen? Og andre gange er det rødmen, som blusser op? Så giver det mening at bruge to forskellige primers. Ligeledes kan din hud også have forskellige behov efter årstid.

Primer til tør hud

Hvis du døjer med en tør hud, så kender du sikkert alt til makeup, der krakelere i løbet af dagen. Vælg en primer med masser af fugt som fx. hyaluronsyre, der kan pleje din hud ekstra meget inden du lægger makeup.

Primer til fedtet hud

Oplever du en skinnende t-zone, der har tendens til at se meget fedtet ud, så kan en matterende primer makeup blive din nye bedste ven.

Pore-minimerende primer

Er dine porer i huden meget tydelige, så er en pore-reducerende primer the way to go. Med en sådan én kan du reducere udseendet af tydelige porer, så din hud syner mere ensartet og clean.

Primer til trist og mat hud

Oplever du en trist og grålig hud, så skal du kigge efter en primer, der giver din hud glød og får den til at stråle. Gå efter en “illuminerede” primer. Denne type primer vil øjeblikkeligt få din hud til at se sund og glødende ud.

Primer til ujævn hud

Har du i forvejen en ujævn hud, som slet ikke er ensartet, så prøv en smoothing primer. En smoothing primer forfiner din hud og mindsker udseendet af linjer og store porer.

Primer til rødme hud

Oplever du rødme i huden, eller andre misfarvninger, så kan en primer med farve hjælpe med at neutraliser udbrud af røde plamager, eksem, blå mærker m.m. De fleste primere til rødme hud har en grønlig farve. Mange primere, der er lavet til rødmende hud indeholder også beroligende ingredienser, så du ikke bare dækker men faktisk også plejer huden mens du har makeup på.

Primer med solfaktor

Hvis du gerne vil give din hud ekstra beskyttelse mod solens stråler, kan en primer med spf være et godt valg.


Primer guide: Sådan skal du bruge din primer

En primer gør en markant forskel for både, hvordan din makeup ser ud og hvor længe den holder. Derfor er det også vigtigt, at du tager dig tid til at bruge den korrekt. Din primer skal bruges efter din ansigtscreme og før din makeup.

Gå på opdagelse i vores aktuelle udvalg af primer makeup - her.


4 Primer makeup tips og tricks du skal kende


1. Lad din primer tørre

Tænk på din primer som et vidunderprodukt, du bruger mellem din ansigtscreme og foundation. En ting de fleste glemmer er, at din ansigtscreme skal nå at trænge ind i huden og tørre, før du bruger din primer. På den måde får du mest ud af din primer og et langt pænere resultat. Brug derfor 3-minutters-reglen!

2. Forarbejde

Sørg altid for at fugte din hud med en dagcreme, inden du lægger din primer. Nogle gnider primeren ind i huden og andre dupper den på. Der er ikke noget, der er rigtig eller forkert.

3. Brug din primer alene

Det er en fejlantagelse, at primer kun kan bruges som base for makeup. Du kan også sagtens bruge en primer, selvom du ikke bruger foundation. Alt efter hvilken egenskab du har valgt for din primer, så hjælper primeren med både at udglatte, korrigere, forfine og neutraliserer din hudtekstur samtidig med, at den beskytter din hud mod miljøforurening - win-win!

4. Mix din primer makeup

Det gode ved makeup er, at der er plads til at lege. Det gælder også din primer makeup! Bland din primer med fx. din foundation for at blende naturligt ind i huden.

Den er god nok