Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
Hårfarve: Den ultimative guide

Hårfarve: Den ultimative guide

Af Camilla Svensson
Få succes med at farve håret selv og find inspiration til en trendy ny hårfarve, der opfylder dine hårfarve-drømme.

Passer denne skilning til mit ansigtsform? Det er sikkert et af de spørgsmål, du oftest stiller dig selv, når du har en tid hos frisøren. Men mon ikke det er stærkt efterfulgt af et andet spørgsmål: Hvilken hårfarve passer til mig?

Hvis du også er én af dem, der elsker at eksperimentere med din hårfarve, så skal du læse med her, hvor du får alle guldkornene til hjemmefarvning. En hjemmehårfarve er perfekt til dig, som gerne vil spare penge og mange timer i frisørstolen.

Udfordringen er dog, at de fleste af os bestemt ikke er eksperter, når det handler om at farve hår eller købe hårfarve. Lige netop derfor har vi lavet denne hårfarve guide, så du forhåbentlig kan få en vellykket hjemmefarvning uanset om håret skal genopfriskes eller farves på ny.


Ny dag → Ny hårfarve

Vi ved allesammen, hvordan en ny frisure eller en ny hårfarve kan gøre underværker. Hvem husker fx. ikke, hvordan vores allesammens Carrie Bradshaw ændrede totalt udseende, da hun gik fra de blonde hårlokker til brunt hår i Sex and the City - The Movie? Det gør altså bare noget helt specielt ved udseendet, når der sker noget med håret, og især en ny hårfarve kan gøre underværker.

Det er efterhånden helt almindeligt for mange især kvinder, at have en anden hårfarve end den, man naturligt er født med.

Let's face it - vi skifter hårfarve flere gange gennem livet og prøver af med forskellige hårfarver. Det bliver også mere og mere almindeligt at lege med de anderledes og mere atypiske hårfarver, som ikke nødvendigvis giver et naturligt look. Dertil findes der også rigtig mange forskellige måder, hvorpå man kan farve håret.

Dét skal du være opmærksom på, når du farver hår derhjemme

Du har sikkert set fjernsynsreklamerne med kendte kvinder som Eva Longoria og Sarah Jessica Parker der lovpriser hjemmefarver for deres naturlige farveresultat og nemme fremgangsmåde, der får hele processen til at se så nem ud. Måske du har forsøgt dig med det? Med større eller mindre held. Før du springer ud i en hjemmefarvning, er der et par ting, som du bør overveje:

  • Vælg en hårfarve der kan lægges oven på din nuværende hårfarve
  • Find en hårfarve, der komplimenterer din hudtone
  • Skal din hårfarve have reflekser?
  • Skal det være permanent, toningsfarve eller skyllefarve?
  • Hårfarve med eller uden ammoniak?

Vælg en hårfarve der komplimenterer din hudtone

Når håret skal farves, har du selvfølgelig frit valg på alle hylder, når du vælger hårfarve. Dermed sagt er der bare nogle hårfarver, som komplimenterer din hudtone bedre end andre. Så hvilken hårfarve passer dig? og det er lige netop dét vi vil hjælpe dig med at blive klogere på her i artiklen. Lad os gå direkte til sagen!

Når du vælger din hårfarve, er det en god idé at kende din hudtone/undertone, for den kan hjælpe dig med at finde den hårfarve, som fremhæver dine øjne og hudfarve allerbedst.

Kolde hudtoner

Har du en kold hudtone, så klæder du bedst sølvsmykker. Her vil kolde hårfarver være yderst flatterende for din hud. Folk med lysere hudtoner bør vælge lysere hårfarver eller røde nuancer, som skaber en smuk kontrast mod huden.

Varme hudtoner

Har du en varm hudtone, så har du sikkert bemærket at guldfarvede smykker passer bedst din hudtone. Her vil varme og gyldne hårfarver klæde dig bedst. Som en generel tommelfingerregel kan en varm/mørk hudtone klare mørkere nuancer, men passer også med lyse hårfarver. De mørke dybe toner er bare mest flatterende.

Læs også: Hvilken undertone har min hud?

Tip!

Tommelfingerreglen er, at du skal undgå alt, der er mere end to nuancer mørkere eller lysere end din nuværende farve..Find den perfekte hårfarve til dig

Der er uendeligt mange hårfarver at vælge imellem på markedet. De kommer i alle regnbuens farver, tonehøjder, reflekser og alt derimellem. Hårfarverne fås i helfarve, permanent eller semi-permanent. Og det gør bestemt ikke udvælgelsesprocessen bedre! Vi har samlet et udpluk af de mest grundlæggende farver af hårfarver du kan finde her på Luxplus.

Brun hårfarve er en meget naturlig farve, som rigtig mange verden over er født med. Brun hårfarve fås i utallige nuancer. Det er en hårfarve som er flatterende for de fleste mennesker, uanset hvilken hudfarve og hudtone man har. Hvis du ønsker at farve håret brunt permanent eller midlertidigt, kan du med fordel læse denne artikel om brun hårfarve, hvor du bliver klogere på nogle af de bedste produkter, der kan hjælpe dig med at farve håret brunt.

Har du også en kæmpe craving for det skandinaviske lyse hår? Så skal du farve dit hår blond. Den blonde hårfarve er typisk forbundet med Skandinavien, men de lyse hårlokker er blevet meget mere udbredt, især efter det er blevet muligt for alle at farve sit hår i lige netop den blonde nuance, man kunne ønske sig. Men dét at lysne håret - og især afblegning er meget hårdt for håret. Derfor er det ekstra vigtigt, at behandle håret med god og nærende hårpleje. Læs meget mere om blond hårfarve i vores artikel herom.

Den røde hårfarve er meget speciel. Det er faktisk den mest sjældne hårfarve på kloden. Det er kun mellem 1-2 procent af jordens befolkning, der er født med naturligt rødt hår. Med en røde hårfarve skiller man sig altså hurtigt ud i mængden, faktisk også selvom det er en hårfarve, man har farvet sig til. Læs mere om rød hårfarve og bliv guidet til forskellige hårprodukter, der kan hjælpe dig med enten at vedligeholde den røde farve, eller farve håret rødt i vores artikel - her.

Kobber hårfarve dvs. orange hårfarver er bare super smukke! Det gode ved kobber hårfarver er, at de tilfører en naturlig glød til ansigtet. Har du været heldig at få den smukke kobber hårfarve fra naturens side, så læs med i artiklen her, hvor du får hjælp til at vedligeholde den smukke hårfarve eller tips til at farve håret selv.

En smuk sort hårfarve kræver uden tvivl en vis portion respekt. Men, de sorte hårlokker er dog ikke for alle hudfarver og toner, da den mørke farve hurtigt kan få din hud til at se bleg ud. Om du har langt sort hår som Pocahontas eller en ultrakort pixie, så kan den rette sorte farve være med til at give din frisure den ekstra kant. Læs mere om den sorte hårfarve i artiklen - her.

Lilla hårfarve er en lidt anderledes hårfarve end de traditionelle “naturlige” hårfarver. For nogle kan en lilla hårfarve lyde meget vild. Men lilla hårfarve kommer i mange forskellige nuancer. Du behøver nødvendigvis ikke et skrigende lilla hår, eller en intens lavendel hårpragt. En lilla hårfarve i et mere eller mindre intenst look er blevet mere og mere populært. Der findes både permanente og midlertidige løsninger. Især skyllefarve med lilla pigmenter er populært. Find det helt rette produkt, hvis du ønsker lilla hårfarve i vores artikel - her.

Præcis som med lilla hårfarve, så er den lyserøde hårfarve også en mere anderledes hårfarve, og vælges typisk af dig, der ønsker at eksperimentere og lege med farverne i håret. Man kan få et enormt smukt hår, hvis man har blond hår med lyserødt skær. Derfor kan en lyserød hårfarve godt anvendes uden, at man nødvendigvis behøver at få et skrigende pink hår. Der findes mange forskellige hårfarver, der kan give et mere eller mindre intenst lyserødt look. Læs mere om lyserød hårfarve i vores artikel - her.

Med alderen bliver håret mere og mere gråt i takt med, at håret mister mere og mere pigment for så til sidst at blive helt gråt eller hvidt. Førhen har grå hårfarve været forbundet med, at man blev ældre, men nu er vi VILDE med den nye IT-hårfarve! Læs mere om, hvordan du nemt kan få grå hårlokker, eller skjule den grå udgroning, i vores artikel om grå hårfarve - her.

Silver hårfarve er det nye grå! Den kolde silver hårfarve kan altså bare noget! Det er ikke en ægte eller ensfarvet farve, men snarere en reflekterende tone. For at opnå en flot silver hårfarve, skal håret have en pigment på en grå base først. Er du nysgerrig på hvordan, og ønsker du selv de smukke silver hårlokker, så læs mere i artiklen - her.


Farvekoder på hårfarve

De fleste hårfarver du kan købe er bygget op efter et nummersystem, der fortæller hvilken farve du kan opnå med produktet. Hårfarvens nummer består ofte af 3 tal. Det første tal fortæller om tonehøjden, og de to sidste tal fortæller om farvens reflekser, altså farvenuancer. Det er essentielt for din hårfarvning! 

  • Tonehøjden

Tonehøjden er det første tal i farvekoden. Tonehøjden fortæller med tal fra 1-10, hvor mørk eller lys hårfarven er.

  • Reflekser

De to næste tal i hårfarvens farvekode fortæller om hårfarvens primære og sekundære refleks. Det andet tal er primære refleks, mens det tredje tal er den sekundære refleks. Disse tal er super vigtige, fordi de bestemmer om din hårfarve bliver varm eller kold, samt hvilken nuance hårfarven har.

Den primær refleks, er altid den kraftigste og mest dominerende. Den sekundære refleksfarve er svagere og har til formål at forstærke eller dæmpe nuancen i den primær refleks. Du kan læse mere om farvekoderne i artiklen her:

Hjemmefarve guide! Sådan læser du farvekoden

Vælg den hårfarve, som du har det bedst med

Når alt dette er sagt, så er det selvfølgelig allervigtigst, at du vælger lige præcis den hårfarve som du har det bedst med. Så hvis du drømmer om en blåsort farvenuance, men har en olivenfarvet hudtone, så skal du selvfølgelig bare kaste dig ud i det alligevel! Du skal bare være forberedt på, at det måske ikke bliver helt, som du havde forventet.

Lær de forskellige typer af hårfarver at kende

Der findes flere forskellige typer af hårfarver. Det er vigtigt, du får valgt den rigtige hårfarve, da det har afgørende betydning for dit farveresultat.

Permanent hårfarve → kan ændre 3 tonehøjder

Toningsfarve → kan ændre 1-2 tonehøjder

Skyllefarve → ændre kun nuancen

Permanent hårfarve

Med en permanent hårfarve dækker farven 100% og hårfarven kan IKKE skylles ud. Det betyder, at farven er permanent og du vender ikke tilbage til din normale hårfarve. Den permanente hårfarve er til dig, der ved, at du ikke fortryder dit farvevalg og dig, som gerne vil have en blivende farve i håret.

Permanent hårfarve kræver en mere kompleks kemisk behandling, og trænger derfor dybere ind i dit hår. Din nye hårfarve kan holde i op til flere uger uden synlige tegn på at farven falmer. Overordnet set anbefales permanent hårfarve til at hjælpe med at lysne, mørke eller tone din hårfarve og kan hjælpe med at dække kedelige grå hår.

Gode permanente farver til hjemmmebrug: Garnier Nutrisse, Garnier OLIA, L’Oréal Excellence.

Toningshårfarve

Toningsfarve er en semi-permanent hårfarve, der egner sig bedst til at ændre eller opfriske nuancen i håret. En toningsfarve kan ændre 1-2 tonehøjder og holder en del bedre end skyllefarve, men går også gradvist ud af håret, så du undgår udvoksning. Selvom farven hedder semi-permanent, kan du ikke være sikker på, at din hårfarve vil vende tilbage til udgangspunktet efter farvning med en toningsfarve.

En toningsfarve er bedst til at forlænge farveintensiteten og glansen på den permanente hårfarve. Den er god mellem frisør besøg og udgroninger, samt at du kan vælge at få en ny og spændende farveteknik næste gang du får ordnet hår.

Gode toningsfarver til hjemmebrug: L’Oréal Casting Créme Gloss, Wella Color Touch.

Skyllefarve

Skyllefarve er en midlertidig farve, der lægger sig som et lag ovenpå på det yderste af hårstråene. Denne type hårfarve ændrer ikke din oprindelige hårfarve, og forsvinder med tiden, Farven dækker ca. 30%. Den er ingenting alene - dvs. du kan ikke benytte den til farveskift. Men den er fænomenal til at give farven intensiteten og glansen tilbage.

En skyllefarve ændrer ikke den oprindelige hårfarve og vil aftage over tid, så du til sidst vender tilbage til udgangspunktet. Skyllefarven kan ikke ændre tonehøjden, men den kan opfriske eller justerer nuancen/tonen i håret. Selvom en skyllefarve ikke kan ændre selve tonehøjden, er der som regel angivet en tonehøjde på farvekoden. Her skal du vælge den tonehøjde, dit hår har fra starten af.

Gode skyllefarver til hjemmebrug: Wella Color Fresh, Milkshake Colour Whipped CreamMaria Nila Colour Refresh.

Afblegning

Afblegning er virkelig noget der deler vandene. Afblegning kan som udgangspunkt lysne håret helt op til 7 toner, men det er virkelig noget man skal være varsomt med, da det kan gå galt!

For det første er afblegning meget hård ved dit hår og din hovedbund. For det andet er lysningsprocessen kompleks. I det håret lysnes fra mørkt over i rød til orange og gul, har man ikke 100% styr på blandingsforhold og trækketid. Håret kan derfor nemt ende ud med et orange skær. Har du mod på at blege håret selv, så finder du vores aktuelle udvalg af afblegning - her.

Økologisk hårfarve

Vidste du godt, at der findes økologiske hårfarver? Disse hårfarver indeholder ikke unødvendig kemi som ammoniak eller parfume. De er derfor mere allergivenlige, hvilket kan være et godt bud til dig, der har allergi og ønsker en skånsom måde at farvet håret på.


Før du farver dit hår...

Dit farveresultat afhænger meget af dit hårs tilstand og den hårfarve du har i forvejen. Hvor mørkt dit farveresultat bliver, afhænger af hvilken nuance du vælger og hvor mørkt dit hår er inden farvningen. Hvis du allerede har farvet hår, kan nuancen blive mørkere end du havde tænkt dig, og du kan derfor med fordel vælge én nuance lysere. For et naturligt farveresultatet anbefaler vi, at du ikke farver håret mere end 2 nuancer mørkere end din naturlige hårfarve.


Hårfarve-dilemmaer - sådan løser du dem

Sådan fjerner du gult skær i håret

Hvis du oplever gult skær i din hårfarve, så brug en violet eller blå farve til at neutralisere dette. Har du fx. blondt hår vil du måske opleve gullige undertoner, og her er en silver shampoo perfekt til opgaven! Silver shampoo er en lilla shampoo, som arbejder sig ind i de lyse hårlokker for at fjerne de gule toner i håret. Har du blond hår kan du også bruge aske blond hårfarve til at dæmpe de gullige toner.

Sådan fjerner du grønt skær i håret

Oplever du grønt skær i håret, så skal dette neutraliseres med røde farvepigmenter. Det grønne skær er forårsaget af oxideret kobber, der binder til hårstrået. Dette sker eksempelvis, når dit hår kommer i kontakt med klorvand. Grøn og rød er modsætninger på farvekortet, og derfor ophæver rød farve grønt skær.

Sådan fjerner du orange skær i håret

Oplever du røde og orange skær i håret så skal du bruge en blå til at neutralisere dette. De fleste frisører anbefaler en blå shampoo til brunt hår, som på samme måde virker som en lilla shampoo til blondiner. Da farven blå er placeret overfor orange på farvehjulet, ophæver den de røde og orange nuancer.

Sådan får du hårfarve af huden

For at undgå at få hårfarve langs hårgrænsen, når du hjemmefarver, skal du bruge vaseline. Vaseline er en naturlig og effektiv løsning på dit problem. Smør en smule vaseline ved hårgrænsen inden du farver håret, så slipper du helt for at kæmpe med pletter af hårfarve bagefter. Er skaden allerede sket, så kom lidt vaseline på farvepletten og massér, indtil du kan se hårfarven gå væk.


De 10 bedste tips til hårfarvening derhjemme

Så langt så godt! Nu er du måske kommet et skridt tættere på at farve håret derhjemme. Måske du allerede har fundet den hårfarve du vil give dig i kast med? Men, hvordan får man de bedste farveresultater ved hjemmefarve? Det er tid til at få styr på praktikken:

1. Læs brugsvejledningen grundigt

Dette tip er muligvis en no-brainer, men ærligt, hvor mange læser egentlig brugsvejledningen? Lige præcis med hårfarver er det altså vigtigt at du læser den grundigt først. Selvom du muligvis har prøve at farve håret før, så kan produkterne og farverne have forskellig trækketid, påføringsmetode eller andet - så læs den lige igen inden du går i gang.

2. Husk allergitest

Bette safe than sorry! Det er langt fra de fleste, der oplever problemer med hårfarve, men tænk nu, hvis du gjorde. Inden du smækker hårfarven i, så sørg lige for at udføre en allergitest.

3. Brug handsker

De fleste hårfarve pakker indeholder plastikhandsker, og de er der altså af en grund!Hårfarver kan hurtigt efterlader misfarvninger på dine hænder og negle, og det er altså ikke liiiige nemt at få af igen. Derfor bør du altid bruge handsker, når du farver dit hår selv.

4. Spar ikke på farven

Lad vær med at spare på hårfarven! Har du et meget tykt hår eller langt hår, så kan du altså ikke nøjes med en pakke hårfarve. Du skal sandsynligvis bruge flere. Den gode nyhed er, at hjemmefarver allerede er væsentlig billigere end, hvis du tager en smut til frisøren.

5. Del håret op i sektioner

Hvis du gerne vil have et professionelt farveresultat, så nytter det altså ikke noget bare at smække hårfarven i håret som var det shampoo. Del håret op i sektioner, når det skal farves. På den måde kan du koncentrere dig om at farve en sektion af gangen, så du er sikker på, at alle hår bliver dækket af farven. Hvis du deler håret op i 4 eller 6 sektioner så start med at farve de bagerste og slut af med at farve de to sektioner nærmest dit ansigt.

6. Team op med en kam

Hjemmefarve kan hurtigt komme til at se “unaturligt” ud og mangle “spil”. Det kan derfor være en god idé at hive kammen frem og føre den ned af hårlokkerne efter hårfarven er påført. På den måde forhindrer du at hårfarven klumper sammen, men i stedet skaber spil i håret. Kammens form gør, at farven fordeles på en måde så den ser langt mere naturlig ud – med spil og reflekser.

7. Overhold trækketiden

Det er super vigtigt, at du overholder den anbefalede trækketid på produktet, da du ellers ikke kan regne med farve resultatet. Igen - læs brugsvejledningen grundigt! Dit hår har heller ikke godt af at blive udsat for hårfarven i længere tid end nødvendigt.

8. Skyl håret grundigt

Når hårfarven skal ud af håret, så er det vigtigt, at du giver dig god tid og får alt hårfarven ud af håret. Vask håret grundigt med shampoo og skyl efter igen, inden du bruger balsam. Som udgangspunkt skal vandet i brusekabinen være klart. Får du ikke vaskes alt farven ud af håret, så kan det genere din hovedbund og lave misfarvninger på dit sengetøj.

9. Fokus på udgroning

Hvis din hårfarve kun skal genopfriskes efter 1-2 måneder, så er det altså nok bare at påføre hårfarve i udgroningen, eller gøre brug af en toningsfarve. Der er absolut ingen grund til at påfører den kemiske farvebehandling i hele håret kort tid efter igen.

10. Vaseline i hårgrænsen

Oplever du også at hårfarven smitter af på huden omkring hårgrænsen? Det kan du faktisk undgå ved at smøre et godt lag vaseline rundt i kanten. Det kan være rart at undgå, hvis du skal ud blandt mennesker umiddelbart efter du har farvet dit hår.

Plej din hårfarve med shampoo og balsam til farvet hår

Nu er håret farvet og du elsker det! (forhåbentlig) Derfor skal håret også have den retmæssige pleje. Det er ikke for sjov, at der findes hårplejeprodukter til farvet hår. Hvis du gerne vil passe godt på din nye hårfarve, så kan du med fordel anvende en shampoo til farvet hår, en balsam til farvet hår og en hårkur til farvet hår. Disse plejeprodukter er særligt udviklet til at beskytte og forlænge holdbarheden af farven i dit hår. Du kan findes alle vores aktuelle produkter til farvet hår - her.


FAQ

Hvad betyder numrene på hårfarve?

Som nævnt tidligere, så er de fleste hårfarver bygget op efter et nummersystem, der fortæller hvilken farve man kan opnå med produktet. Farvens nummer består ofte af 3 tal. Det første tal fortæller om tonehøjden, og de to sidste tal fortæller om farvens reflekser, altså farvenuancer.

Hvilken hårfarve holder bedst?

Det er svært at sige, hvilken hårfarve der holder bedst, da det handler om dit udgangspunkt og hvilken type hårfarve du vælger. Permanent, toningsfarve eller skyllefarve?

Kan man fjerne permanent hårfarve?

Du kan aldrig rigtig fjerne den permanente hårfarve, men du kan mindske den ved fx. at bruge en hårfarvefjerner, som er en hårfarve der trækker hårfarven ud af dit hår. Den kan dog aldrig få dit hår tilbage til udgangspunktet. Alternativet er at vente indtil håret igen er vokset ud.

Hvilken hårfarve passer til brune øjne?

Har du smukke brune øjne, så bør du altid gå efter en hårfarve med efterårsfarver som rød, gyldne og kobber-agtige nuancer. Det samme gælder makeup.

Hvilken hårfarver passer til grønne øjne?

Den bedste hårfarve til grønne øjne er en hårfarve med mørke farvenuancer. Undgå lyse hårfarver.

Hvilken hårfarve passer til blå øjne?

Den bedste hårfarve til blå øjne er alt lige fra lyse til mørke farvenuancer.

Den er god nok