Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
Blend og juice din mad – Sådan spiser du mere grønt og bæredygtigt

Blend og juice din mad – Sådan spiser du mere grønt og bæredygtigt

Af Christina Petersen-Bønding | Ernæringsekspert
En blender kan gøre stor glæde, og både øge dit indtag af frugt og grønt, mindske madspild og dermed kan du opnå en mere bæredygtig livsstil.

At anskaffe sig en blender eller juicer kan vise sig at være en god investering i dit køkken. Det kan gøre stor glæde, og både øge dig indtag af frugt og grønt, mindske madspild og dermed kan du opnå en mere bæredygtig livsstil. 


Tips til at snige mere grønt i maden med Clatronic

Hvis du har svært ved at indtage de 600 gram frugt og grønt som Fødevarestyrelsen anbefaler, kan du med fordel komme hele molevitten i en blender eller juicer og drikke det i stedet, komme det i frikadellefarsen eller i kødsaucen. På den måde skruer du nemt op for dit indtag. Men er det lige så sundt at blende og juice frugter og grøntsager, som det er at spise dem? 

Der er stor forskel på, hvilke frugter og grøntsager der er hensigtsmæssige at blende og juice, og hvilke vi bør spise som de er. 

Gulerødder er et godt eksempel på en grøntsag, som vi har nemmere ved at fordøje, når vi indtager den som en juice eller smoothie. Når guleroden blendes eller juices, slås cellevæggene i grøntsagskødet i stykker, så næringsstofferne bliver frigjort fra cellerne. Det gør, at vi har lettere ved at fordøje de næringsstoffer, der sidder inde i cellevæggene på grøntsagskødet, da vi ikke selv skal bruge energi på at nedbryde maden i vores tarme. 

Omvendt er der nogle frugter og grøntsager, som påvirkes så meget af ilt og lys når de blendes ellers juices, at enzymerne nedbryder vitaminerne og plantestofferne. Eksempelvis er det ikke hensigtsmæssigt at blende eller juice E-vitamin, fordi nogle af næringsstofferne herved vil forsvinde. 

Generelt er tommelfingerreglen, at jo længere tid der går fra, at du har blendet eller presset frugt og grøntsagerne, jo flere næringsstoffer vil gå tabt. Det bedste råd er derfor at drikke juicen eller smoothien, når den er frisklavet, og ikke opbevare den på køl til dagen efter.  


Hvad er bedst – at juice eller blende?

Fibrene i frugter og grøntsager sidder i frugtkødet. Når du juicer presser du frugt og grøntsagerne i en juicemaskine, og her bliver skrællen sorteret fra. Når du derimod blender dem, vil skrællen bevares, og du får hermed flere fibre ud af at drikke en smoothie. Fibre øger mæthedsfornemmelsen og sætter gang i fordøjelsen. 

Hvis du vælger at juice dine frugter og grøntsager, kan du med fordel gemme frugtkødet og bruge det i alt fra gryderetter eller bagværk. 

Sørg for at spis mange forskellige typer af grøntsager og frugter efter sæsonen, i forskellige farver, og på forskellige måder, er du helt sikkert dækket ind på de vitaminer og mineraler du har brug for. Alle frugter og grøntsager bidrager med forskellige næringsstoffer, og det er endnu uklart, hvordan de hver især optages bedst. 


Den er god nok