Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
10 facts om tamponer - hvad de er lavet af og hvordan du bruger dem.

Hvad er en tampon?

Af Procter & Gamble, Tampax
Vi har samlet en række facts og tips omkring brugen af tamponer, så du kan føle dig tryg - og blive klogere.

Lad os se det i øjnene, når det kommer til din månedlige menstruation, hvor masser af ting er ude af din kontrol, men det du kan kontrollere er hvilken menstruationsbeskyttelse, du vælger. Ved at vælge menstruationsbeskyttelse, der tillader dig at forblive aktiv, som tamponer, giver det dig frihed til fortsat at gøre de ting, du elsker.

Men præcist hvad er en tampon? En tampon er et blødt, sugende bomulds- eller rayonbaseret produkt, der hjælper med at beskytte mod læk under din menstruation. I modsætning til bind, der bæres under dit undertøj, bæres tamponer aktuelt inde i din krop. Tamponer hjælper med at stoppe lækager, inden de får en chance for at forlade din krop. Ved at opsamle dit blod tidligere, er der mindre risiko for et uheld, hvilket betyder, at du kan have større tillid til at gøre, hvad du ønsker - selv at gå til svømning!

Har du ikke brugt tampon før? Læs vores begynder-guide her

Hvad er TAMPAX tamponer fremstillet af?

Du tænker måske på, hvad tamponer er fremstillet af - og du har ret til at vide, hvad der er i de produkter, du bruger. TAMPAX tamponer er fremstillet enten af organisk eller konventionel bomuld, rayon (et syntetisk materiale, der kommer fra træer), eller en blanding af begge. Vore indføringshylstre fremstilles af enten pap eller BPA-fri plastik.

Gør tamponer ondt?

Det skal de ikke! Hvis det gør ondt, når du indfører en tampon, er du sandsynligvis nervøs, hvad der spænder dine muskler. Tag en dyb indånding og prøv at slappe af. Hvis du føler, at det gør ondt efter at du har opsat en tampon, er der en god risiko for, at det skyldes, at du ikke har indført den langt nok. Ingen bekymring. Du kan enten bruge fingrene til at skubbe den længere op eller simpelthen fjerne den og prøve igen! Når dine fingre er på tamponens "greb", bør de berøre din hud, når du har indført den rigtigt, og det skulle ikke gøre ondt.

Kan en tampon blive væk inde i mig?

Der er ikke noget, der hedder en mistet tampon (med mindre det er i bunden af din taske!). Åbningen i den anden ende af din vagina er kun på størrelse med en blyant, og det er alt for smalt til, at en tampon kan slippe igennem. Hvis du tror, at du har en tampon, der sidder fast, skal du bare slappe af og bruge dine fingre til at finde snoren. Tag det helt roligt, det er umuligt at miste en tampon!

Hvad hvis en tampon sidder fast?

En tampon kan faktisk ikke sidde fast inde i dig. Hvis du føler den mindste modstand, når du prøver at fjerne den, skyldes det sandsynligvis, at det ikke er tid at tage den ud endnu. Vent indtil tamponen har opsuget mere væske, men lad den aldrig sidde mere end otte timer.

Hvad hvis snoren knækker?

Der er heldigvis stort set ingen risiko for at det nogen sinde sker. Snoren til at fjerne den er syet fast inde i kernen af alle TAMPAX tamponer. Hvis det virkelig skulle ske, kan du bruge dine fingre til at nå op og fjerne tamponen, eller træffe en aftale med din læge.

Kan en tampon falde ud?

Niks. Hvis den er indført korrekt, vil musklerne rundt om indgangen til vagina holde tamponen på plads - så tag det bare helt roligt! Og hvis du har hørt, at kegel-øvelser forhindrer din tampon i at falde ud, så lad være med at lytte - det er kun en myte.

Forårsager tamponer svampeinfektioner?

Nej. Når der opstår svampeinfektioner, er det normalt lige før din menstruation begynder, så du kan fejlagtigt tro, at din tampon er årsagen til svampeinfektionen. Men det er den ikke - svampeinfektion skyldes en form for svamp, der generelt findes i vagina, kendt som Candida. Brugen af antibiotika, blandt andre ting, kan være en faktor i udviklingen af svampeinfektion.

Kan tamponkomponenter forårsage en infektion?

Dit helbred er af yderste vigtighed for os, derfor er alle materialer, der bruges i TAMPAX tamponer, blevet testet (og gen-testet) igen og igen af vore eksperter og af uafhængige laboratorier for at garantere sikkerheden af både råvarer og biokompabilitet i de færdige tamponer. Dette opfylder de europæiske krav (i Europa reguleres tamponer jævnligt af direktivet om produktsikkerhed i almindelighed). Et mindre antal personer kan være særligt sensitive over for materialer, der kan bruges ved fremstilling af tamponer. I alle tilfælde bør du konsultere din læge, hvis du bemærker et problem.

Kan tamponer efterlade fibre inde i min krop?

Der kan falde fibre af alle tamponer, men det er usandsynligt. Hvis der gør, ved din krop, hvad den skal gøre - den naturlige selv-rensende proces i vaginaen vil fjerne disse fibre inden for en dag eller to.

Kan tamponer forårsage endometriose eller kræft?

Nej. Brugen af tamponer accepteres generelt af læger som en sikker form for menstruationsbeskyttelse, og der er absolut intet videnskabeligt bevis for eller antagelse af, at tamponer fører til udvikling af endometriose eller kræft. Vi gennemgår regelmæssigt vor tamponsikkerhedsinformation med uafhængige eksperter - læger, sygeplejersker og andre videnskabsfolk - for at hjælpe med at sikre, at TAMPAX fortsat er et menstruationsbestyttelsesprodukt, som kvinder kan stole på og bruge med tillid.

De bedste råd til at komme igennem din menstruationsperiode

1. Gør nogle lette øvelser

Skånsomme øvelser som udstrækning, yoga, gang eller svømning hjælper med at øge blodkredsløbet, hvad der mindsker kramper. At sidde stille kan få dig til at føle dig værre, så det er vigtigt at dyrke motion og få din krop i bevægelse. Bare det at danse alene i stuen er en glimrende måde at løfte humøret og holde dig i gang!

2. Kram en flaske varmt vand

Varmen fra en flaske varmt vand på din mave er så afslappende, når kramper får dig til at føle dig elendigt tilpas. Det kan slappe dine muskler af, lette din krops ubehag og mindske kramper.

3. Drik vand og hold dig hydreret

Det kan synes mærkeligt, at du bør drikke mere vand, når du føler dig allermest opsvulmet, oppustet og fyldt op, men jo mere vand, du drikker, jo nemmere vil du udskille det vand, der opsamles i din krop. Drik 8 - 10 glas à 2,5 dl væske (som vand, juice eller mælk) i dagens løb, og sørg for at have en flaske vand med dig, hvis du forlader huset. Det vil hjælpe dig med at forblive hydreret hele din travle dag.

4. Spis sund, frisk mad

Prøv at spise mere frisk frugt og grøntsager. Du bør arbejde hen imod at få mindst fem portioner frugt og grøntsager om dagen. Når du spiser nok af den rigtige mad, kan det gøre hele forskellen og kan også styre dig uden om mad, der kan forværre dine symptomer under menstruationen (f.eks. junk food, chokolade og saltede madvarer). Når sulten melder sig, så prøv at spise gulerødder med hummus, æbler med jordnøddesmør, eller lav en smoothie. En anden bonus er, at frugt og grøntsager indeholder masser af vand, så du fylder dig med gode sager og forbliver hydreret samtidigt.

5. Undgå koffein

Koffein får dig også til at tilbageholde vand og kan give dig ømhed, kramper, oppustet følelse, så det er bedst at udelukke det, mens du har menstruation. Vidste du at man ikke kun finder koffein i kaffe og te? Det finder du også i sodavand med brus og chokolade.  Gode alternativer er ingefærøl (ingefær hjælper med at give ro i maven), (iskold) urtete eller bare postevand. Hvis du har trang til chokolade, skal du vælge et lille stykke mørk chokolade i stedet for en stor chokoladebar.

6. Sørg for at få nok søvn

Du behøver otte til ni timers søvn hver nat, særligt når du har din menstruation. At få nok søvn vil hjælpe dig til at vågne op og føle dig frisk og forynget.

7. Tag notater

At være forberedt er det bedste forsvar, når det kommer til din menstruationsperiode. Et rigtig godt tip her er at notere denne periode hver måned i et skema, for at holde styr på hvornår den begynder, hvor længe den varer, hvor slem hver dag er, og hvilke bivirkninger du har før, under og efter. Efter nogle få måneder kan du sandsynligvis se et mønster, og det gør det nemmere for dig at være forberedt.

8. Brug en beskyttelse, der tillader dig at være aktiv

At finde de rigtige trusseindlæg, bind og tamponer, der både sikrer stor beskyttelse og samtidigt opfylder dine personlige behov, er en vigtig del af det at føle sig på toppen. Daglig brug af trusseindlæg får dig til at føle dig frisk og forberedt på perioden, og bind giver stor beskyttelse hele tiden - særligt nu, hvor der er utroligt tynde bind, der følger din krops bevægelser. Hvis du er meget aktiv, bør du overveje tamponer, der bæres inde i kroppen. Vælg den laveste sugeevne, der er nødvendig for dig, og sørg for at skifte tamponen efter 4-8 timer. Mange kvinder bruger en kombination af produkter for at dække deres særlige behov, så du er velkommen til at eksperimentere for at finde frem til, hvad der fungerer bedst for dig.

Så nu hvor du kender vore bedste tips for din menstruation, behøver den ikke holde dig tilbage. Du kan stadig være dit sjove, energiske selv, uanset om du har menstruation eller ej.

Læs hvordan du forkæler dig selv under din menstruation

Den er god nok