Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
I tvivl om tamponer er noget for dig? Læs 11 spørgsmål og svar om tamponer.

Tamponer for begyndere

Af Procter & Gamble, Tampax
Hvordan bruger man en tampon? Hvor lang tid må man have en tampon i? Få svar på de mest almindelige spørgsmål om tamponer.

Overvejer du at bruge tamponer for første gang? Har du spørgsmål om, hvordan man bruger tamponer? I så fald er du kommet til det rette sted! Læs videre for at se alt, hvad du behøver at vide om denne menstruationsbeskyttelse, der er nem at bruge, hvis du tænker på at bruge det for første gang.

Hvad gør tamponer?

Tamponer indføres i vagina for at absorbere menstruationsblodet. Da menstruationsblod absorberes inden det når ud i luften og medfører en lugt, er der ingen ubehagelig lugt eller følelse, når man bruger en tampon. Det kan være indviklet at lære at opsætte en tampon første gang, og det kan kræve visse forsøg, men når du først finder din vaginale åbning og tamponens position, vil den glide ind nemt og smertefrit. Alle tamponer kommer med en fastgjort snor, så når du er klar til at fjerne dem, skal du bare gribe snoren og de vil komme lige ud. Hvis du har problemer med at fjerne en tampon, prøv at slappe af i musklerne.

Gør tamponer ondt?

Hvis du indsætter en tampon korrekt, burde du ikke føle noget ubehag. Du vil typisk ikke kunne føle tamponen overhovedet under brugen. Men hvis du undrer dig over, hvorfor din tampon gør ondt eller hvorfor du kan føle din tampon, så er der to almindelige grunde til dette. Hvis du kan føle din tampon, er den mest almindelige grund at den ikke sidder rigtigt. Det betyder normalt, at den ikke er indført langt nok i vagina. En anden almindelig grund til ubehag er brug af den forkerte størrelse (sugeevne) til dit flow. I begge tilfælde skal du bare fjerne tamponen og opsætte en ny. Alle tamponæsker kommer med anvisninger, som du skal følge, og nogle oplysende billeder. Følg de givne instruktioner og overvej en tampon med et plastik-indføringshylster for en mere behagelig opsætning.

Hvilken tamponstørrelse skal jeg bruge?

Tamponer findes i en lang række sugeevner for alle typer af flow. Det er bedst at bruge en tampon med den laveste sugeevne, alt mens du får den bedste beskyttelse. Den rigtige sugeevne vil også være den mest behagelige; hvis din tampon bliver gennemvædet på mindre end fire timer, bør du prøve en mere absorberende tampon. Hvis din tampon fortsat ikke er gennemvædet efter otte timer og ikke er let at fjerne, eller føles tør, prøv en mindre sugeevne næste gang.

Hvad er den bedste tampon for begyndere?

Du vil måske gerne starte med den mindste størrelse tampon indtil du finder ud af, hvad der er bedst for dig. Jo bedre du kender dit eget flow, jo nemmere vil det blive at vide, hvilken sugeevne, der er bedst til dig. 

Hvor ofte skal jeg skifte min tampon?

Efter at have brugt tamponer i en eller to perioder, vil du vide, hvor ofte du behøver at skifte din tampon for at forhindre læk. Det er bedst at skifte din tampon efter fire eller otte timer, efter behov. Sørg bare for aldrig at lade tamponen sidde mere end otte timer.

Bør jeg bruge et bind sammen med min tampon?

Somme tider er det godt at bruge et trusseindlæg, når du først skal vænne dig til at bruge tamponer indtil du ved, hvor ofte du skal skifte dem og hvilken sugeevne, der er bedst for dig. Trusseindlæg yder en tynd beskyttelse, der fungerer godt, også som backup for tamponbrug.

Kan jeg bruge en tampon om natten?

Ja, det kan du! Tamponer kan bruges i op til otte timer både om dagen og om natten. De giver fuld beskyttelse og forbliver på plads, uanset hvor meget du bevæger dig, når du sover. Men hvis du typisk sover mere end otte timer hver nat, bør du bruge et bind i stedet. Husk altid, at du aldrig må lade din tampon sidde mere end otte timer.

Kan jeg bruge tamponer ved udflåd?

Nej - du skal kun bruge tamponer under din menstruation for at opsuge dit blod. Husk, at et mindre udflåd er normalt, og du kan bruge trusseindlæg for at være frisk og tør.

Kan du gå på toilettet med en opsat tampon?

Da en tampon sidder i din vagina for at absorbere menstruationsvæske, har du ingen problemer ved at gå på toilettet. Tamponer påvirker ikke dine kropsfunktioner. Du kan bruge badeværelset frit uden at være nødt til at skifte din tampon hver gang. Du skal bare flytte snoren til side for at holde den ren, og så er der fri bane.

Kan du motionere med en tampon opsat?

Tamponer er den bedste beskyttelse, når du motionerer eller udøver andre fysiske aktiviteter. Du kan føle dig sikker på, at en tampon bliver siddende, mens du bevæger dig. For atletikaktiviteter, særligt dem, der kræver kropsnær påklædning, så som ballet, gymnastik eller skiløb, er tamponen det bedste valg. Let motion er også en af de bedste måder at lette kramper og fjerne den tunge, ømme følelse. Tamponer er en behagelig og troværdig form for beskyttelse, når du cykler, svømmer, spadserer eller dyrker yoga.

Kan du svømme med en opsat tampon?

I modsætning til et bind, kan du bruge tamponer, når du svømmer, og når du er færdig, behøver du ikke fjerne dem inden du tager et brusebad. Tamponer er også den eneste passende form for menstruationsbeskyttelse mens du svømmer.

Som du kan se, er tamponer et stor mulighed for sikker og diskret menstruationsbeskyttelse. Du skal bare huske ALDRIG at skylle din tampon ud i toilettet, og sørge for aldrig at lade din tampon sidde mere end otte timer.

Læs mere om tamponer her

Den er god nok