Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
Kop, bind eller tampon: Hvad foretrækker du?

Menstruation: Hvad skal du bruge?

Af Sandra Schjerning | Influencer
Bliv klogere på de forskellige produkter, der hjælper dig godt beskyttet gennem din menstruation - og se hvad der passer til dig.

De fleste kvinder får menstruation i puberteten og har det herefter hver måned, indtil de kommer i overgangsalderen. Det bliver til rigtig mange menstruationer gennem livet. Derfor ikke helt ligegyldigt, hvordan du håndterer de månedlige blødninger. Langt de fleste kvinder vælger at starte med at bruge hygiejnebind som deres første menstruationsbeskyttelse - men hvilke alternativer findes der ellers? Det dykker jeg ned i her, så du kan blive klogere på de forskellige produkter, du kan bruge til at komme godt beskyttet gennem din menstruation.  

Bind og trusseindlæg

Derfor skal du vælge dem

Fordelene ved at bruge bind er, at de er lette at anvende. I dag er de fleste bind ret tynde med en god sugeevne, så det bliver så behageligt som muligt at have dem på. Bind kommer med forskellig sugeevne og i forskellige størrelser, så du har forskellige muligheder alt efter hvordan din blødning er, og om du er i starten, midten eller slutningen af din menstruation. Dråberne på pakken indikerer om bindet suger meget eller lidt.

Bind og indlæg med vinger sidder bedre fast, så du kan bevæge dig frit uden bekymring. Om natten kan natbind være at foretrække, da disse har en ekstra høj sugeevne og ofte er lidt længere bagpå så de passer til din kropsstilling når du sover. Natbind er ofte tykkere, større og længere, hvorimod dagbind er ”normal” størrelse, så man bla. ikke kan se dem i stramt tøj. 

OBS! Husk, at bind ikke kan benyttes i fx. svømmehallen eller på badeferier.


Tampon

Derfor skal du vælge dem

Har du behov for menstruationsbeskyttelse, hvor du ikke mærker at du bruger beskyttelse, kan det være en fordel at skifte bindet ud med tampon. Tamponer findes i forskellige størrelser og sugeevne, alt efter hvor kraftige blødninger du har, ligesom de findes med og uden indføringshylster. Er du nybegynder kan det være en god idé at bruge tamponer med indføringshylster, da de er nemmere at styre. Efterhånden som du bliver mere rutineret, får du nemmere ved at styre en tampon uden hylster. OBS! Husk, at tamponen skal skiftes ca. hver 3-4. time, og den må aldrig sidde længere end 6 timer. Du bør ikke sove med en tampon. 

Økologiske bind og tamponer

Derfor skal du vælge dem

Ginger Organics produkter velegnede til kvinder med særligt sensitiv hud eller allergi. Økologiske bind har desuden den fordel, at de ofte ikke er lige så tætte som normale bind, og det er med til at give et sundere miljø. Almindelige bind har nemlig en tæthed, der gør at bakterier har lettere ved at formere sig. Det betyder altså ikke, at de økologiske bind er utætte - bare at luften har lettere ved at komme til og fra området. Går du op i økologi, så skal du måske taget et kig på bind og tamponer fra Ginger Organic. Samtlige Ginger Organics produkter bærer nordiske miljømærke Svanen, økomærket ECOCERT og GOTS samt AllergyCertified. Bomulden i Ginger Organics produkter er økologisk og dyrket uden anvendelse af pesticider. Desuden er folien omkring produkterne er en særlig bio-folie, der er lavet af majsstivelse, hvilket gør produkterne bionedbrydelige.  

Menstruationskop

Derfor skal du vælge den

Menstruationskoppen er forholdsvis ny på markedet - og den deler vandene, selvom der er mange fordele. For det første danner en menstruationskop ikke grobund for bakterier ligesom en tampon gør. Derfor kan den i princippet sidde i noget længere tid, så du kan sove med den om natten. Og så kan den genbruges - kæmpe fordel!

Menstruationskoppen er i virkeligheden et bæger af silikone med en ”snip” i bunden. Koppen findes i flere størrelser – til teenagere, til kvinder der ikke har født og til kvinder, der har født.

Inden brug skal du sterilisere koppen ved at koge den i 6 minutter. Nogle mærker har lavet en plasticbøtte, som kan anvendes til at sterilisere koppen i microovnen.

Når du skal indsætte koppen, folder du den sammen hvorefter du indfører den. Når koppen er indsat, hiver du forsigtigt i snippen, hvorefter den danner et vakuum der opsamler menstruationsblod. Hvis koppen sidder, som den skal, er det ikke nødvendigt at bruge anden beskyttelse. Det kan dog kræve en smule øvelse at lære at bruge koppen korrekt, og så det kan være en god idé at bruge et bind eller trusseindlæg som en ekstra sikkerhed de første par gange.

 

Den er god nok