Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
Stor guide: Lær dine makeupbørster og pensler at kende

Stor guide: Lær dine makeupbørster og pensler at kende

Af Camilla Svensson
Gode makeupbørster og pensler er noget de fleste os af bruger, men har du egentlig styr på hvilke, der bruges til hvad? Find ud af det her.

Kom godt fra start med de helt rigtige makeupbørster og pensler i dit beauty-repertoire. Vi har samlet en guide over de mest brugte makeupbørster og makeuppensler, som du bør kende og investere i, når du skal kreere flotte og kreative makeup-looks.

For når det gælder makeup, så er redskaberne ofte lige så vigtige som produkterne! Makeupbørster er altså ikke kun for dem der bruger meget makeup. De er det ideelle værktøj til at skabe det mest naturlige look som muligt. Makeupbørster og makeuppensler fungerer ved at blende og fordele makeuppen i ansigtet, så den let smelter sammen med din hud og resten af makeuppen. Du vil altså umuligt fortryde købet af gode makeupbørster!

Men, der er et ocean af gode makeupbørster, pensler og makeupsvampe på markedet! Det er en jungle at navigere rundt i! Hvilke makeupbørster skal du egentlig vælge? Hvilke fungerer bedst til øjenskygge? Og hvilke makeupbørster fungerer bedst til contouring makeup? Læs med her:

Gode makeupbørster og pensler er altafgørende

Hvis du er flittig bruger af makeup, hvorfor så ikke bruge ekstra penge på virkelig gode makeupbørster og pensler? Det er absolut noget af det bedste, du kan gøre for dig selv. Hvis du passer godt på dine makeupbørster og pensler, kan de holde i op til 10-15 år - og pludselig begynder det at blive en rigtig god investering!

Fra starten af, skal det lige nævnes, at de makeupbørster og pensler du vælger er selvfølgelig en smagssag. Men, de forskellige makeupbørster og pensler er skabt for en grund. Den teknik du bruger og den børste eller pensel du vælger, danner grundlaget for det makeup-look du vil (og kan!) skabe. Valget af dine makeupbørster og pensler må gerne være baseret på:

  1. Skal dine makeupbørster bruges til flydende, fast eller løs makeup?
  2. Størrelsen - skal de bruges til øjenskygge eller hele ansigtet?
  3. Hårlængder og tæthed. Hvor meget dækkeevne ønsker du for dit makeupprodukt?
  4. Naturlige eller syntetiske børster?

Makeupbørste guide:

Til basen

Foundation børste

Foundation-børsten giver et jævnt og smooth udtryk. Der findes som udgangspunkt 3 forskellige makeupbørster til foundation - hvis du altså ikke tæller kabuki børsten og de farverige beautyblendere med.

• Flad pensel / paddlebørste

Den flade foundation-pensel bruges til flydende/cremede foundations. Den flade foundation-pensel er god til dig, der ønsker maksimal dækkeevne. Flade pensler er det værktøj, som kræver mest produkt idet du “maler” et lag på, fremfor at arbejde din foundation ind i huden. Det gode ved en foundation-pensel er, at de nemt kommer rundt i alle kanter og kroge af ansigtet. Du kan derfor være sikker på, at få dækket alt med denne makeuppensel! Det eneste minus ved en foundation-pensel er, at den godt kan skabe striber og streger i din base. Du kan derfor afslutte din blend med en beautyblender for perfekt finish.

• En flat-top

Denne type foundation-børste har korte og tætte børstehår - også er den flad på toppen (derfra navnet). De tætte børstehår og den brede form, gør makeupbørsten nem at kontrollere. En flat-top makeupbørste anvendes til flydende foundation, foundationstick og cremeprodukter. Hvis du for eksempel har nogle urenheder eller steder, du gerne vil dække lidt ekstra, er den et godt valg.

• Stippling-børste

Denne foundation-børste minder meget om en flat-top, den er blot mere “fluffy” i udseendet. En stippling-børste kan bruges til alle typer af flydende foundation. Den giver et meget let og naturligt look, derfor ideel til dig, der ikke går efter fuld dækkeevne.

Kabuki børste

En kabuki børste er en fyldig makeupbørste, der kan bruges til både løs foundation og mineral-foundation. Der findes som udgangspunkt to kabuki børster:

• Flat-top kabuki

En kabuki børste med flat-top har tæt bundet børstehår, og samler derfor mere produkt op ad gangen. Den er særlig god til pressede foundations herunder pudder- og mineral-foundation - især, hvis du ønsker en høj dækkeevne.

• Afrundet kabuki

En afrundet kabuki børste har mere fluffy børstehår. Denne kabuki børsten fungerer bedst til løs foundation samt mineral-foundation. Her får du et mere naturligt look, men du kan altid arbejde dig op på fuld dækkeevne, hvis du påfører flere lag.

Concealer børste

Når du skal vælge din concealer-børste, så er det godt og vide, at der kan være stor forskel på størrelserne på de her makeupbørster. Størrelsen afhænger af, hvor meget du ønsker at dække, og er et spørgsmål om personlige præferencer.

Din concealer makeup bør gerne dække lidt mere af huden end din foundation. Derfor skal du vælge en concealer-børste, der har tætte børstehår i en medium størrelse, så du nemt kan styre den, når skønhedsfejl og mørke rande skal skjules i øjenkrogen.

Beautyblender

Sponge, beautyblender, blendingsponge og makeupsvamp - kært barn har mange navne, men ikke desto mindre er der god grund til at dette lille makeup-tool bør være en del af dit repertoire. Beautyblenderen er fantastisk til flydende makeupprodukter, men også til en flot finish med setting powder.

Pointen med beautyblenderen er at duppe makeupproduktet i ansigtet, og ikke gnide det ind som med en makeupbørste. Brug den runde ende for at få et ensartet resultat i hele ansigtet. De afrundede kanter gør det let at “blende” de store områder i ansigtet. Beautyblenderen findes i mange forskellige slags former og farver. Den kan være dråbeformet, curvy eller rund med skrå side.

Tip! Fugt din beautyblender og klem alt overskydende ud. Dette hack gør en kæmpe forskel for din foundation finish!

Se det aktuelle udvalg af makeupsvampe - her.

Pudderbørste

Når det kommer til pudder, her er det vigtigste at kigge efter er en god makeupbørste, der fordeler pudderet jævnt over hele ansigtet uden at efterlade striber. En god pudderbørste har den helt rette størrelse og børstehårenes tæthed gør, at pudderet lægger sig smukt på huden, så huden får et jævnt og ensartet look. En pudderbørste er samtidig også super anvendelig som bronzer børste, hvis du ikke har en sådan.


Til contour og glød

Highlighter børste

Du kan vælge mellem forskellige typer af highlighterbørster, alt efter hvilket look du går efter, og hvilke områder du gerne vil fremhæve med din highlighter makeup.

• Fan brush

Ønsker du et diskret highlighter-look skal du gå efter en fan brush (viftebørste). Du kan kende den på dens lange hår og flade form. Denne makeupbørste er særlig god til områder som amorbuen og næseryggen, hvor du ønsker et let shine. 

• Tilspidset børste (Tapered brush)

Skal din highlighter derimod være mere tydelig og glowy, bør du vælge en tilspidset børste med lange hår, hvor hårene sidder mere tæt, så mere pigment kan samles op. Den tættere børste er god til dine kindben, brynbuen og panden. Tilspidset børster er gode til at fremhæve kindbenene, mens små og runde makeupbørster er perfekte til at fremhæve den indre øjenkrog og brynbenet.

Blush børste

Blush-børster, her afhænger det hele af, hvilken dækning du ønsker på dine kinder, og hvordan du plejer at lægge din blush. Blush-børster kan være tætte (i hvilket tilfælde de vil give en tungere påføring) eller mere luftige (i hvilket tilfælde påføringen vil være lettere).

• Angled brush (multi-børsten)

Vinklede makeupbørster fungerer som en multibørste til både highlighter, blush og contouring makeup. Den skrå børste er perfekt til at fremhæve ansigtets konturer og fordeler samtidig den helt rette mængde finish.

• Rund blush-børste

Afrundede makeupbørster er gode til at påføre blush over hele æblekinderne med deres fyldige runde form. De gør det let at definere og fremhæve dine kinder og kindben.

Bronzer børste

Bronzer børster og blushbørster er lidt 'potato potahto'. Når du skal finde en god bronzer børste, så afhænger det af, hvad du ønsker at definere på dine kinder, og hvordan du normalt lægger din bronzer.

Når du vælger en angled-børste, som bronzer børste, så får du en meget præcis påføring, da den er formet til dit ansigt. Udover en angled brush, så er en fluffy børste til bronzer virkelig god - særligt, hvis du gerne vil fordele din bronzer på store dele af dit ansigt. Et stort rundt og fluffy børstehoved er perfekt til at blende din bronzer og give en let og naturlig glow.


Til øjnene og læber

Øjenskyggepensel

Der er SÅ mange øjenskyggepensler, at det er en hel jungle at navigere rundt i, når du skal vælge én (eller flere) til din øjenskygge makeup. Du behøver ikke et kæmpe udvalg af øjenskyggepensler. Faktisk har flere svært ved at lægge en flot øjenmakeup, fordi de har så mange pensler. Men, hvis du bruger rigtig mange forskellige makeupprodukter, giver det også god mening, at have et større udvalg af øjenskyggepensler og børster.

Tip! Jo tættere hårene sidder på din makeupbørste,jo mere produkt kan den placere på din hud på én gang.

Eyeliner pensel (fungerer også til øjenbryn)

En skrå eyelinerpensel kan bruges til både eyeliner og brynprodukter. Den ultratynde, skrå spids gør det muligt for pensel at tegne superfine og præcise streger langs vippekanten med din kompakte eyeliner makeup. Vælg en eyeliner pensel med skråt skåret penselhår, så du kan komme helt tæt på vippekanten.

Optegning af bryn kan gøres med både brynblyanter og brynmakeup med skråpensel. Når du fordeler din brynmakeup med en skrå makeuppensel bliver farveresultatet mere blidt og naturligt end hvis du bruger brynblyanter - især, hvis du bruger spoolie-børsten til at tone farven ud efterfølgende!

Spoolie-børsten

Apropos spoolie-børsten! Brug din spoolie-børste til at fikserer dine bryn inden du farver og former dem med din brynpen. På den måde kan du skabe perfekte, skarpe øjenbryn. Omvendt er spoolie-børsten fantastisk til at rede de uregerlige vipper og bryn, så de sidder snorlige. Brug den til at fikserer dine vipper efter mascara, så mascaraen ikke klumper alt for meget. Brug den mellem hvert lag mascara, så vipperne rettes ud, mens mascaraen er våd.

Tip! Vælg en dobbeltsidet eyelinerpensel med spoolie-side, så du kan blende farven ud. På den måde behøver du kun købe én.

Blending børste (multi-penslen)

En blending brush er en makeupbørste, der hjælper dig med at tone din makeup ud, så du får et mere naturligt udseende. Den er uundværlig, hvis ud fx. drømmer om at mestre teknikken bag de trendy smokey-eyes eller, hvis du ønsker blende din contouring makeup.

Blending børsten findes i flere forskellige størrelser, så den kan bruges til både øjne og hele ansigtet. Et typisk kendetegn ved en blending børste er, at de har fluffy børstehår, som ikke sidder særlig tæt, men som er rundet let af ved spidsen.

Læbepensel (multi-pensel)

Vil du lave perfekte læber, med en skarp linje - så er læbepenslerne helt uundværlige. Læbepenselen findes i spids og flad version. De er fantastiske til læbestift og lipgloss og kan også bruges til eyelinerprodukter - så her får du faktisk to pensler i én! Fastheden gør, at den laver skarpe, præcise linjer.

Makeupbørste sæt

På Luxplus finder du gode makeupbørster, pensler og makeupsvampe i lange baner fra alle de kendte mærker. Vi sælger de bedste makeupbørste sæt til dig, der gerne vil spare både penge og tid på at navigere rundt i de forskellige makeupbørster og pensler. Når du køber et makeupbørste sæt får du alt, hvad du skal bruge på en gang. Så vil du gerne være dækket ind fra start, så vil et makeupbørste sæt være løsningen for dig!


Naturlige eller syntetiske makeupbørstehår?

Makeupbørster og makeuppensler findes basalt set med naturlige eller syntetiske børstehår. Vi har samlet highlights om begge varianter:

Naturlige makeupbørstehår:

✔️ Fremstillet af plantefibre eller dyrehår som fx. heste, geder, mink osv.

✔️ Børstehår kan føles både bløde og hårde

✔️ Gode til løse makeupprodukter (løs pudder, øjenskygge, bronzer m.m.)

✔️ Har en tendens til at være blødere end syntetiske børster

✔️ Bedre til at opsamle og fordele pudder og pigmenter

➗ Ligger typisk i den lidt dyrere ende


Syntetiske makeupbørstehår:

✔️ Typisk lavet af nylon eller polyester

✔️ Gode til alt med cremet og flydende konsistens (læbestift, foundation, cremeblushes m.m.)

✔️ Børste kan føles både bløde og hårde

✔️ Allergivenlige (god til en følsom hud)

✔️ Lette at rengøre

✔️ Mindre tilbøjelige til at absorbere, holde på olier og produktansamlinger

✔️ Typisk en budgetvenlig pris


FAQ


Hvordan renser jeg mine makeupbørster?

Det er en ret enkel proces at rense og rengøre makeupbørster og pensler. Læs og følg vores tutorial video i artiklen her:

Tutorial video: Sådan renser du dine makeupbørster

Hvordan opbevarer jeg mine makeupbørster?

Ideelt set bør dine makeupbørster og pensler opbevares i en børsteholder eller organizer. Det vil hjælpe dem med, at holde sig i god stand og ikke blive støvet eller snavset i din makeuptaske.

Hvorfor bruge makeupbørster?

Det kan der være en lang række fordele ved! Selvfølgelig er det en smagssag. Men når du bruger makeupbørster og pensler, så hjælper de med at skabe en jævn og præcis påføring af dit makeupprodukt. Makeupbørster og pensler gør det lettere at opnå det ønskede look.

Hvilke makeupbørster er bedst?

Vælg makeupbørster og pensler, som er nemme at kontrollere og ligger godt i hånden.

Hvad er makeupbørster lavet af?

Makeupbørster fås som udgangspunkt med naturlige eller syntetiske hår. Nogle sværger til et og andre til det andet.

Hvad er forskellen på makeupbørste og makeuppensel?

En makeupbørste bruges som regel til det lidt grovere makeuparbejde som fx. pudder, foundation, highlighter, toning af farver. Hvor makeuppenselen er i modsætning til makeupbørsten lidt mindre i selve børstehovedet. Du kan bruge penslen til det mere præcise arbejde med makeup, så det fremstår knivskarpt. Makeuppensel er god til eyeliner, læber og øjenskygger.

Den er god nok