Vitaminer og mineraler - boost dit immunforsvar med tilskud

Af ernæringsblogger Christina Petersen-Bønding
Det er blevet efterår, og vinteren lurer lige om hjørnet! Vores ernæringsekspert fortæller om, hvorfor det er en god idé at tage vitaminer og tilskud
Boost dit immunforsvar med vitaminer og mineraler

Det er blevet efterår, og vi ved vist godt alle, hvad det kan betyde; køligere dage, nedsat energiniveau, forkølelse og virusinfektioner! Med et svækket immunforsvar følger mange sygedage og et energiniveau, der ikke er tilstrækkelig. I vinterhalvåret får vi ofte mindre luft, mindre motion og et mindre indtag af friske grøntsager, som ellers er spækket med vitaminer og mineraler, sammenlignet med sommerhalvåret. Hvis du lever sundt og varieret i forvejen, men stadig føler dig træt og sløv eller har let ved at blive syg, kan det være en god idé at tage et tilskud af vitaminer og mineraler sammen med en varieret kost.

Betegnelserne vitaminer og mineraler kaldes samlet for mikronæringsstoffer, og er stoffer som kroppen ikke selv kan danne, men er nødvendige at tilføre via kosten eller tilskud. De har en helt række af nyttige virkninger for kroppen. Nedenfor vil jeg give nogle bud på, hvordan du kommer helskinnet gennem efteråret med de rigtige mikronæringsstoffer for at forebygge et godt immunforsvar.



C vitamin, E vitamin, betacaroten og selen.

I har sikkert hørt begrebet antioxidant før, men hvad menes der egentlig med det?

C-, E vitamin, selen og betacaroten, som er forstadiet til A-vitamin, er alle spækket med antioxidanter, der beskytter kroppen mod de såkaldte frie radikaler. Frie radikaler er små reaktive, kemisk ustabile molekyler, der har til formål at reagere med et stof og oxidere – ødelægge, for at blive stabile igen. De frie radikaler er vigtige for kroppens immunforsvar, da det er deres opgave at gå til angreb på skadelige mikroorganismer og dårlige celler, som eksempelvis under kræft. Dannes der for mange frie radikaler ved for eksempel eksponering af cigaretrøg, forurening, fed kost eller stress, vil dette være skadeligt for kroppen. Hvis de frie radikaler skaber oxidation, vil de skabe celleforandringer, som kan være skadelige. Antioxidanter fra kosttilskud kan muligvis modvirke de frie radikalers oxidation af sunde kemiske stoffer eller organer i kroppen ved at reagere med de reaktive molekyler og forsinke eller forhindre dem i oxidation. En bonuseffekt ved C vitamin er, at den også øger kroppens optagelse af jern, som vi kvinder ofte kan være i underskud af og i så fald vil nedsætte træthed.


D vitamin

I de mørke måneder kan kroppen have stor mangel på D-vitamin. D vitamin er et hormon, som i sommerhalvåret bliver dannet igennem huden via sollyset. Idet mængden af sollys for os danskere, er begrænset i vinterhalvåret, skal vi være meget opmærksomme på at få nok D vitamin. Det kan også fås igennem kosten fra fed fisk som laks, makrel og sild, men undersøgelser viser, at vi danskere ikke får fisk i tilstrækkelige mængder, og derfor anbefales det at supplere kostens indhold af D-vitamin med et tilskud.

D vitamin er utrolig vigtigt for immunforsvar for at bekæmpe bakterier og virus.


Fiskeolie

Som nævnt, spiser vi danskere ikke nok fisk. I fisk findes de gavnlige omega-3 fedtsyrer, som har en helt række af dokumenterede effekter på kroppen. Studier har vist, at sammensætningen af fedtsyrer i kroppen har en stor betydning for forebyggelsen eller opbygningen af vores immunforsvars funktioner. Det kan derfor være en rigtig god idé at tage et tilskud af fiskeolie tabletter, vis din kost ikke består af de anbefalede 300g fisk om ugen, hvoraf de 200 er fed fisk.

Den er god nok