Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
menstruationskop

Guide til menstruationskop

Af Sulaima Tollesen | Skønhedsekspert
Har du prøvet at bruge en menstruationskop? Hvis ikke, så er det på tide! Vi hjælper dig godt på vej til at komme i gang med den populære kop.

Menstruationskoppen er ikke længere en ny opfindelse. Koppen har for længst vundet indpas verden over - og det er der mange gode grunde til. Med en menstruationskop får du nemlig et letanvendeligt og bæredygtig produkt, der hjælper dig godt igennem din menstruation. Her hos Luxplus kan du finde flere forskellige slags menstruationskopper og på denne side kan du blive klogere på hvordan du kommer godt i gang med at anvende den populære kop.

Hvad er en menstruationskop?

Det forekommer måske lidt spøjst, at have “menstruation” og “kop” i ét og samme ord. Men en menstruationskop er blot en lille skål i blød og hudvenlig silikone, som indføres i skeden, hvor den fanger menstruationsblodet inden det løber ud. Således erstatter menstruationskoppen altså både bind og tamponer. Menstruationskoppen er genanvendelig og skal blot tømmes og vaskes inden du kan indføre den igen. 

Fordele ved at bruge menstruationskop

Måske tænker du, at det egentlig fungerer fint for dig at anvende bind eller tamponer, så hvorfor egentlig skifte til en menstruationskop? Det er der et hav af gode grunde til. Lad os liste nogle af de største fordele ved at bruge en menstruationskop:
 

  • Kan genanvendes og er derfor et bæredygtigt valg

  • Skal ikke tømmes særligt ofte
 - nemt! 🙏
  • Skal sjældent udskiftes (nogle kopper kan bruges i op til 5 år
)
  • Billigt alternativ til bind og tamponer
  • Virker ikke udtørrende på underlivet, men opretholder den naturlige fugtbalance
 💧
  • Giver ingen lugtgener

  • Kan bruges både om dagen og om natten
 🌙
  • Fri for skadelige kemikalier


Hvordan bruger man en menstruationskop?

Det kræver lidt træning og tilvænning at få tag om både indføring og udtagning af menstruationskoppen, og du slipper ikke for at skulle øve dig lidt - men væbn dig med tålmodighed, for det er det hele værd. Man anvender en foldeteknik til at folde menstruationskoppen sammen, når den skal indføres, men teknikken varierer fra person til person. Den skal altså typisk prøves af et par gange, før man føles sig helt tryg ved den og derfor anbefaler vi at du anvender et trusseindlæg eller et lille bind de første par gange for at forebygge uheld. Og husk altid at læne dig op ad instruktionerne, der følger med produktet.

Sådan indfører du en menstruationskop

1) Placér dig i en behagelig stilling. Du kan fx sætte dig på toilettet, sidde på hug, ligge ned eller stå op. Vælg den position, som du føler dig mest komfortabel i.


2) Fold menstruationskoppen sammen og indfør den i skeden.


3) Når koppen er inde vil du kunne høre et lille pop, når den sætter sig og danner vakuum. Brug en finger til at mærke rundt om koppens bund - er der buler, så træk evt. blidt i stilken. Mærker du modstand, når du trækker, så er der dannet vakuum. 


4) Hvis koppens stilk irriterer dig eller stikker ud kan du altid klippe den til. Dette gør du naturligvis ikke mens koppen er indsat, men mens du har den ude.


Sådan fjerner du en menstruationskop

1) Når koppen skal tages ud skal du igen placere dig i en behagelig stilling. Træk forsigtigt i stilken indtil du kan få fat på koppens bund. Klem bunden for at bryde vakuummet og tag den stille og roligt ud.

2) Tøm koppen i toilettet og skyl den under vandhanen - og voilà, så er den klar til brug igen. Første gang du tager menstruationskoppen i brug samt inden og efter hver cyklus bør du desinficere din menstruationskop - dette gøres nemt ved at koge koppen i en gryde med vand i 7 min.


menstrual-cup-2022-10-05-132242.jpg

Hvor ofte skal jeg tømme min menstruationskop?

De varierer fra person til person hvor ofte man behøver at tømme sin menstruationskop. De fleste tømmer gennemsnitligt deres menstruationskop 4 gange dagligt. Det varierer fra produkt til produkt hvor længe du højst anbefales at lade menstruationskoppen sidde, så sørg for at orientere dig inden brug. En del menstruationskopper kan sidde i op til 12 timer, hvorfor du også snildt kan anvende den natten over. 

Rengøring af menstruationskop

Det er vigtigt at du rengør din menstruationskop. Inden du bruger din nye menstruationskop første gang samt efter og inden hver cyklus skal du desinficere din menstruationskop. Dette skal gøres for at fjerne uønskede bakterier og er derfor ekstremt vigtigt. Du kan desinficere din menstruationskop ved at lægge den i en gryde med kogende vand. 

Udover at desinficere menstruationskoppen skal du også skylle den grundigt under hanen hver gang du tager den ud. Under din menstruation behøver du altså ikke at koge koppen, men kan nøjes med at skylle den under hanen hver gang du tager den ud. 

Hvilken størrelse menstruationskop skal jeg vælge?

Menstruationskopper kommer i flere størrelser og hvis det er første gang du skal til at bruge en menstruationskop er det svært at vide hvilken størrelse, der passer bedst til dig. I udgangspunktet findes menstruationskopper i to forskellige størrelser og oftest er den mindste velegnet til kvinder, der endnu ikke har født, mens den største er til kvinder, der har født (vaginalt - ikke ved kejsersnit). Men dette er kun vejledende. I nogle tilfælde kan den store størrelse menstruationskop være velegnet til kvinder, der endnu ikke har født, men som har en kraftig menstruationsblødning, og tilsvarende vil nogle kvinder, der har født, foretrække den lille størrelse. Vores bedste anbefaling er at du selv prøver dig frem.

Find din nye menstruationskop hos Luxplus

Find din nye menstruationskop her hos os! Som medlem af Luxplus kan du sågar købe din menstruationskop til en særligt attraktiv pris. Bestiller du allerede i dag, sender vi den hjem til dig i løbet af 1-2 hverdage. 


Den er god nok

Den er god nok. Vores medlemspriser ER meget lavere end normalprisen. Køb til medlemspris, så opretter vi automatisk et medlemskab. Første måned er gratis, herefter koster det 89,-/md. . og kan opsiges til udgangen af en medlemsperiode. Læs mere

Vores medlemspriser ER meget lavere end normalprisen. Vi køber nemlig et stort udvalg af produkter med ægthedsgaranti direkte fra de største leverandører - så vores medlemmer kan få dem billigt.

Vil du også sige farvel til overpriser? Køb til medlemspris, så opretter vi automatisk et medlemskab med din første ordre.

Prisen for medlemsskabet er kun 89,-/md og fortsætter automatisk til det opsiges - til udgangen af en medlemsperiode. Første måned er gratis. Læs mere

Bliv medlem