Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Altid gratis fragt
Spar ekstra med BonusCash
Selvbruner guide

Den ultimative selvbruner-guide

Af Camilla Svensson
Selvbruner kan være den helt rigtige løsning, når huden mangler lidt farve. Men hvilken selvbruner skal man vælge, og hvordan undgår du striber?

Er du en af dem, der ser friskere ud med lidt kulør på huden, så er det på tide, at du giver selvbruneren i chance! For hvem gider vise sine ligblege ben frem? Med den bedste selvbruner kan du nemt (og sundt) snyde dig til en flot sommerbrun kulør - året rundt.

Det er nemlig ikke alle, der er født med en naturlig brun tan. Og hvis du er én af dem, der er født (næsten) uden pigment, så er sommergløden på flaske, tube eller i dråber en life saver, når du gerne vil have den smukke brune farve.

Men, hvordan er det nu lige man gør, med selvbruner? Hvor ofte skal man bruge det, og hvordan får man det pæneste resultat? I denne selvbruner guide får du masser af tips og tricks til hvordan du mestrer din selvbruner, så du kommer sikkert igennem dit tanning-projekt. Vi giver inspiration til markedets bedste tanningprodukter, så du nemt kan gå sommeren i møde med en gylden sommerglød.


Hvad er selvbruner lavet af?

En selvbruner indeholder sukkerstoffet dihydroxyacetone (DHA). DHA reagerer med de aminosyrer, som findes i det øverste lag af din hud. Når disse kombineres, sker der en reaktion, som giver din hud den brune farve. Farven lægger sig dog kun oven på huden og er på ingen vis sundhedsskadelig. Når du leder efter selvbruner, kan du med fordel tjekke, hvor meget DHA-produktet indeholder, og dermed hvor mørk selvbruneren udvikler sig: Light -5%, Medium -7%, Dark -10%.

Selve DHA’s virkning blev opdaget tilbage i 50’erne. Det var forskeren Eva Wittgenstein fra University of Cincinnati, der ville teste stoffet som et næringsstof til børn med en forstyrrelse i sukkerstofskiftet. Hvis børnene spildte stoffet eller spyttede det ud, så blev huden brun. Oftest opløses de fleste selvbrunere på huden i løbet af 5-10 dage, når døde hudceller i din hud renses væk i bruseren samt ved almindelig afstødning. Faktisk så indeholder flere selvbrunere også plejende ingredienser, som fugter og nærer huden præcis som din bodylotion.

Før du starter… Undgå de klassiske ‘selvbruner-fejl’

Det kan godt virke en smule uoverskueligt, at finde den bedste selvbruner - der er nemlig rigtig mange på markedet! Hvem har ikke hørt skræmmende historier om veninder og bekendte, der er endt med gulerodsfarver på hele kroppen, eller pletter og striber, fordi de har været liiiidt for hurtig med påføringen, brugt den forkerte selvbruner farve eller begået flere af de klassiske “selvbruner-fejl”?

  • Du rengør ikke din hud grundigt inden du påfører selvbruner
  • Du bruger selvbruner på meget tør hud
  • Du vasker ikke hænder efter du har brugt selvbruner
  • Du fordeler ikke farven optimalt
  • Du er ikke tålmodig

Men, hvordan finder man så den bedste selvbruner?

Når du skal finde den bedste selvbruner, handler det om at gøre et par ting klart overfor dig selv. Hvad ønsker du for din selvbruner, og hvad er du mest komfortable med? Vil du have en selvbruner, som giver farve med det samme? Skal farven holde på huden eller vaskes af næste gang du er i bad? Hvor mørk en hudtone vil du have din selvbruner skal give dig? Skal din selvbruner være i creme, mousse, spray eller tanning drops?

De 3 selvbruner typer

1. Den almindelige selvbruner: Er oplagt til dig, der er tryg ved at anvende self tan, og som vil bruge så lidt tid på projektet som muligt - med denne type selvbruner behøver du nemlig kun at påføre et par gange om ugen eller måneden afhængigt af produktets holdbarhed.

2. Den opbyggende selvbruner: Er god til dig, der gerne vil have bedre kontrol over, hvor mørk din hud bliver, og som har tid til at integrere et ekstra step i din daglige skønhedsrutine.

3. Den afvaskelig selvbruner: Er perfekt til særlige lejligheder, hvor du har brug for at opnå kulør hurtigt. Derudover er produktet også velegnet til dig, der er nervøs for et resultat, der ikke var, som de ønskede – du kan jo blot vaske farven væk igen.

Lær de forskellige selvbruner varianter at kende

Selvbruner spray

Ønsker du øjeblikkelig farve, så er en selvbruner spray et godt match for dig. Ved at bruge selvbruner spray lægger farven sig som et fint lag henover huden, uden at du behøver decideret at påføre den og få selvbruner på hænderne. Dog skal du passe på ikke at overspraye med din selvbruner spray, da du risikerer at få striber af det, hvis din selvbruner løber.

Selvbruner creme

Selvbruner creme/eller selvbruner lotion er for dig, som ønsker en naturlig glød, der langsomt udvikler sig over tid. Du skal dog have godt styr på din påføring, da du ikke på samme måde kan se, hvor du allerede har påført selvbruneren. Her er det ligeledes en god idé at bruge en selvbruner handske. Faktisk minder en selvbruner creme mest af alt om en bodylotion med farve, hvilket gør det let at smøre den ind.

Selvbruner mousse

Denne type selvbruner skal påføres med en selvbruner handske. Hvis du går efter et meget naturligt look med en gylden glød, som udvikler sig over tid- så er en selvbruner mousse perfekt for dig. Med en selvbruner mousse kan du holde øje med, hvor du allerede har påført selvbruneren, så du ikke påfører flere selvbruner-lag på samme sted. Her er det vigtigt, at du påfører et jævnt lag på huden, og fordeler selvbruneren i cirkulære bevægelser, så du undgår at få striber efterfølgende.

Selvbruner dråber

Denne type selvbruner er perfekt til dig, som ikke vil gå på kompromis med din hudpleje og din tan. Selvbruner dråber kan bruges af alle hudtyper og kan mikse med alle dine hudplejeprodukter. Du tilføjer blot et par tanning drops til din normale ansigtscreme eller bodylotion. På den måde kan du selv være med til at “vælge” de ingredienser du ønsker at påføre i ansigtet, hvor du nødvendigvis ikke kan det med din selvbruner lotion. En anden fordel med selvbruner dråber er, at du selv kan dosere mængden af farve ud fra, hvor mange dråber du blander i din creme. Husk altid at vaske dine hænder grundigt bagefter.

Selvbruner servietter

Er du ikke den garvet selvbruner-bruger, så kan selvbruner servietterne være en optimal løsning for dig. Med denne type selvbruner stryger du blot servietten over hele ansigtet, hals og/eller kroppen. Farven opbygges herefter på huden. Derudover kan du altid have selvbruner servietterne med i tasken, hvis du får brug for at opfriske din tan på en weekendtur, festival eller lignende. Farven holder normalt i et par dage.

Vælg den rigtige selvbruner farve

Sidst men ikke mindst, selvbruner farven! Når du har valgt den type selvbruner variant, der passer bedst til dine behov, så skal du vælge, hvor mørk en selvbruner farve du ønsker. De fleste selvbruner-producenter inddeler deres selvbruner farver i Light, Medium og Dark. her kan det være en god idé ikke, at lade sig rive med. Hold dig til en selvbruner, som lægger mest om at din naturlige hudfarve, eller max en farve mørkere. (Det er de færreste med lys, skandinavisk hud, der kan få den mørkeste selvbruner til at se klædelig og naturlig ud).


Selvbruner guide: Sådan påfører du selvbruneren korrekt

Eksfoliering

Det første step mod en vellykket påføring af selvbruner, er eksfoliering. Det kan være meget fristende at hoppe direkte ud i selvbruneren, men det er faktisk vigtigt at du tager dig tid til at forberede huden bedst muligt til at tage imod farven. Når du eksfolierer, fjerner du nemlig det yderste lag af døde hudceller, og det gør, at selvbruneren holder længere på huden. Desuden minimerer du risikoen for plamager og zebrastriber. Team op med en god bodyscrub eller skrubbehandske, og giv gerne hele kroppen en kærlig omgang.

Fugt, fugt og atter fugt

Sørg for at mætte din hud med fugt, før du bruger selvbruner. Det er nemmere at fordele selvbruneren jævnt på huden, når den er velfugtet. Derudover så vil en fugtmættet hud også tage ekstra meget farve til sig. Samtidig undgår du tørre steder på huden. Brug derfor flittigt bodylotion i dage op til og efter du har brugt selvbruner. Hænder og fødder har større tendens til at opsamle for meget produkt, så der kan forekomme plamager – og det er jo ikke optimalt, når man gerne vil se naturligt solbrændt ud.

For at undgå grimme plamager, er det, som nævnt, derfor en god ide at bruge en smule creme på områderne inden selvbruneren. Stryg forsigtigt handsken over hænder og fødder, når resten af kroppen er blevet smurt ind i selvbruner; på den måde bruger du resterne af selvbruneren, der har samlet sig i handsken, til at skabe et naturligt look.

Ansigtet

Når du har taget et bad, skrubbet din hud fri for døde hudceller og er tørret, er det en god ide at starte med at påføre din selvbruner i ansigtet. Med netop ansigtet er det nemlig svært at anvende selvbrunerhandsken, så her må du bruge dine fingre. Sørg for at fordele selvbruneren grundigt i hele ansigtet, og brug endelig ikke for meget! Vask dernæst hænderne omhyggeligt. Afslut med forsigtigt at gnubbe et stykke toiletpapir eller vatpind de steder i ansigtet, hvor produktet kan have tendens til at samle sig, fx øjenbryn, overlæbe og hårgrænse.

Kroppen

Nu kan du gå videre til resten af kroppen. Påfør en smule selvbruner på hænder, fødder og albuer, og brug så handsken til at fordele selvbruneren. Det kan være en fordel at koncentrere sig om én kropsdel ad gangen, fx bryst og hals, så den ene arm, dernæst den anden arm osv. Sørg for at selvbruneren fordeles ligeligt over hele huden, og kør hellere handsken over huden i lange strøg fremfor i cirkler. 

Hænder og fødder

Hænder og fødder har større tendens til at opsamle for meget produkt, så der kan forekomme plamager - og det er jo ikke optimalt, når man gerne vil se naturligt solbrændt ud. For at undgå selvbruner-plamager, kan det som nævnt være en god idé at fugte huden godt inden brug af selvbruner. Stryg forsigtigt handsken over hænder og fødder, når resten af kroppen er blevet smurt ind i selvbruner; på den måde bruger du resterne af selvbruneren, der har samlet sig i handsken, til at skabe et naturligt look.

Er uheldet ude? Sådan fikser du din selvbruner derhjemme

Det er som sagt ikke alle selvbrunere, der er lige gode til at samarbejde, eller som matcher din hudtone selvom du troede det. Det er de fleste af os, som har været offer for de uheldige selvbruner-striber. Heldigvis findes der flere forskellige tips, tricks og produkter, som hjælper dig med at fikse og korrigere din selvbruner, hvis uheldet skulle være ude.

Når du gerne vil fjerne din selvbruner findes der metoder, som indebærer, at du enten kan vente til din selvbruner går af af sig selv (det ser knap så charmerende ud). Eller du kan skrubbe den af med bodyscrub (av!) Eller bruge den nemme løsning: Selvbruner remover!

En selvbruner remover er et dedikeret produkt. Det er super smart og en sand life saver, når de uheldige selvbruner-striber melder sig. En selvbruner remover virker som regel på den måde, at produktet blot skal sidde på huden et kort stykke tid, hvorefter det opløser din selvbruner farve. Både brands som Bondi Sands og Isle Of Paradise har sådan en mirakelmager i deres sortiment.


FAQ

Er det sundt at bruge selvbruner?

Ifølge Miljøstyrelsen er selvbruner ikke farligt. 

Hvor lang tid skal selvbruner sidde

Selvbruner har ofte en umiddelbar virkning og farvning af huden, men med nogle varianter kan det tage op til flere timer. Vent og se tiden an, før du giver huden en omgang til.

Hvordan bruger man en selvbruner spray?

Vask huden og fugt den med en god bodylotion. Hold sprayen i en afstand af 20 - 30 cm fra huden, tryk ned og bevæg den i rolige bevægelser henover huden.

Hvordan fjerner man selvbruner

Brug en skrubbecreme, en skrubbehandske eller en kropsbørste til at fjerne selvbruner fra kroppen. Det fjerner de pigmenterede, døde hudceller. Du kan også bruge en selvbruner remover.

Hvilken selvbruner er bedst

På Luxplus finder du de bedste selvbruner til de billigste priser. Hvilken én der er bedst afhænger af dine præferencer og behov.

Kan man bruge selvbruner spray på hele kroppen?

Ja, du kan sagtens bruge din selvbruner spray på hele kroppen, men overvej om det er hele kroppen du viser frem? Måske en bodylotion med farve er et godt alternativ til dig, som ønsker en naturlig tan over det hele.

Beskytter selvbruner spray mod solen?

Læs på produktet om det indeholder solbeskyttelse.

Den er god nok